Logopedie Schaijk-Herpen richt zich op de zorg die nodig is als er problemen zijn met de stem, spraak, taal en gehoor. Wij behandelen stoornissen op het gebied van persoonlijke communicatie.

Logopedie Schaijk

MENU

Wat doet de logopedist?

 

Lorskensstraat 1e - 5374 BC Schaijk | Postadres - Julianastraat 19 - 5374 BS Schaijk

Telefoon: 0486 - 463093 - K.v.K nummer: 63753197

Logopedie Schaijk
Logopedie Schaijk
Logopedie Schaijk

Logopedie Schaijk-Herpen richt zich op de zorg die nodig is als er problemen zijn met de stem, spraak, taal en gehoor. Wij behandelen stoornissen op het gebied van persoonlijke

communicatie.

Wat is stotteren?

Stotteren is een spraakstoornis waarbij het vloeiende verloop van de spraakbeweging verstoord is. Klanken of lettergrepen worden herhaald of verlengd. Soms worden ze er met veel spanning uit geperst. Daarnaast kunnen bij stotteren begeleidende symptomen voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn mee-bewegingen in het gezicht en van lichaamsdelen, verstoring van de ademhaling, transpireren en spanningen. Naast deze zichtbare en hoorbare symptomen zijn er ook verborgen symptomen. Het vermijden van situaties, bepaalde woorden of klanken omzeilen, gebrek aan zelfvertrouwen en angst om te spreken. Stotteren kan de communicatie ernstig verstoren.

 

Over de oorzaak van stotteren zijn in de loop der tijd verschillende theorieën beschreven. Vroeger dacht men dat stotteren vooral aangeleerd gedrag was. Tegenwoordig wordt stotteren gezien als een aanleg tot ontregeling van de spraak-motorische processen. Deze processen zijn bijvoorbeeld ademhaling, stem-geving en articulatie. Emoties en gedachten rond het spreken, alsook omgevingsfactoren zijn hierop van invloed.

 

Wat doet de logopedist?

Stotteren begint meestal bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Bij de meeste kinderen gaat stotteren vanzelf over, sommigen hebben een behandeling door een logopedist of stottertherapeut nodig. Het is dan belangrijk om snel goed onderzoek te doen, zodat ouders goede informatie krijgen of een therapie nu wel/niet zinvol is. De betreffende logopedist/stottertherapeut zal dan aangeven of behandeling meteen zinvol is of niet en op welke gronden.

 

Met de Screening Lijst voor Stotteren (SLS) kan worden onderzocht door ouders of hulpverleners die zich zorgen maken om een kind dat begint te stotteren, of verwijzing naar een logopedist geïndiceerd is. De SLS is niet geschikt voor oudere kinderen of volwassenen.

 

Bij wijze van uitzondering kan iemand op latere leeftijd gaat stotteren. De aanleiding hiervoor kan vaak gevonden worden in een plotseling optredend emotioneel trauma, zoals het overlijden van een geliefde of een ongeluk. Er zal geen gewoontevorming optreden bij een goed (begeleid) verwerkingsproces. Soms begint stotteren in de puberteit. Ook dan is het zaak om snel een logopedist/stottertherapeut te raadplegen om de oorzaken te analyseren en eventueel behandeling te starten.

 

Lorskensstraat 1e - 5374 BC Schaijk

Postadres - Julianastraat 19 - 5374 BS Schaijk

Tel. 0486 - 463093 - K.v.K  63753197

Logopedie Schaijk